" />

Udruzenje Roma EURO ROM Tuzla

NOTE: To use the advanced features of this site you need javascript turned on.

Pocetna

Blic Novosti

Postovani posjetioci u toku je KONKURS za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji su redovno upisani u srednje skole na podrucju Tuzlanskog kantona u skolskoj 2017/18 godini.

U okviru Projekta „Podrska Romima, ucenicima srednjih skola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji se realizuje trecu godinu,a koji finansira i tehnicki podrzava Romski obrazovni fond (REF) a implementira Udruzenje Roma “Euro Rom” (u daljem tekstu: Udruzenje) objavljuju konkurs za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji redovno pohađaju trogodisnju ili cetvorogodisnju srednju skolu u skolskoj 2017/18 godini na podrucju Tuzlanskog kantona. Vise podataka o aktuelnom konkursu mozete pronaci na sljedecem linku: Konkurs 2017 .

 
Drugi sastanak sa mladima
Amra Caskic   
Ponedjeljak, 17 Septembar 2018


U prostorijama Udruženja Roma „Euro Rom“ dana 14.09.2018. godine

održan je Drugi sastanak sa mladima u okviru projekata

"Podrška romskim srednjoškolcima u Gradu Tuzla" koji je

finansijski podržan grantom Ministarstva vanjskih poslova

Sjedinjenih Američkih Država putem Američke ambasade

u Bosni i Hercegovini a implementira ga udruženje Roma „Euro Rom“.

Okupljanje ovih mladih ljudi imati će za rezultat organizovanje

Lokalnih akcija koje će mladi sami osmisliti te organizaciju

Okruglog stola o položaju mladih u Gradu Tuzla.

 

 
Lokalni Akcioni Plan za Rome Gada Tuzla
Administrator   
Ponedjeljak, 09 Juli 2018

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, a prema dostupnim podacima dobivenim u okviru procesa evidentiranja potreba Roma i prema drugim istrazivanjima, Romi su i najugrozenija nacionalna manjina po svim društvenim parametrima koji se uzimaju u obzir prilikom procjenjivanja socijalnog statusa neke zajednice ili drustvene grupe. Nijedna nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini ne nalazi se u socijalnom polozaju koji je po svojoj tezini i problematicnosti imalo slican poloczaju romske manjine, ciji pripadnici zive skoro na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, tacnije na prostoru 71 opcine, dok najveci broj Roma, oko 4.000 do 5.000, zivi u Gradu Tuzla.

 Akcioni Plan za Rome

Socijalna iskljucenost romske populacije ocituje se prije svega u tome sto su pojedinci i citave porodice gurnuti na margine drustva i sprijeceni da u punom kapacitetu ucestvuju u ekonomskim, drustvenim i kulturnim tokovima, prije svega zbog siromastva i/ili nedostatka osnovnog znanja i mogucnosti za obrazovanje i zaposlenje.

Polozaj pojedinaca i/ili ove manjinske grupe udaljava Rome od mogucnosti za obrazovanje i zaposlenje, te smanjuje njihovu mogucnost za ostvarivanje prihoda, tako da su mnogi od njih iskljuceni i ne ucestvuju u drustvenim mrezama ili drugim aktivnostima u zajednici. Medjutim, posljednjih godina situacijau romskoj zajednicije poboljsana, tako da je ona nesto bolje organizovana.

Opširnije...