" />

Udruzenje Roma EURO ROM Tuzla

NOTE: To use the advanced features of this site you need javascript turned on.

Pocetna

Blic Novosti

Postovani posjetioci u toku je KONKURS za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji su redovno upisani u srednje skole na podrucju Tuzlanskog kantona u skolskoj 2017/18 godini.

U okviru Projekta „Podrska Romima, ucenicima srednjih skola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji se realizuje trecu godinu,a koji finansira i tehnicki podrzava Romski obrazovni fond (REF) a implementira Udruzenje Roma “Euro Rom” (u daljem tekstu: Udruzenje) objavljuju konkurs za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji redovno pohađaju trogodisnju ili cetvorogodisnju srednju skolu u skolskoj 2017/18 godini na podrucju Tuzlanskog kantona. Vise podataka o aktuelnom konkursu mozete pronaci na sljedecem linku: Konkurs 2017 .

 
Lokalni Akcioni Plan za Rome Gada Tuzla PDF Ispis E-mail
Administrator   
Ponedjeljak, 09 Juli 2018

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, a prema dostupnim podacima dobivenim u okviru procesa evidentiranja potreba Roma i prema drugim istrazivanjima, Romi su i najugrozenija nacionalna manjina po svim društvenim parametrima koji se uzimaju u obzir prilikom procjenjivanja socijalnog statusa neke zajednice ili drustvene grupe. Nijedna nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini ne nalazi se u socijalnom polozaju koji je po svojoj tezini i problematicnosti imalo slican poloczaju romske manjine, ciji pripadnici zive skoro na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, tacnije na prostoru 71 opcine, dok najveci broj Roma, oko 4.000 do 5.000, zivi u Gradu Tuzla.

 Akcioni Plan za Rome

Socijalna iskljucenost romske populacije ocituje se prije svega u tome sto su pojedinci i citave porodice gurnuti na margine drustva i sprijeceni da u punom kapacitetu ucestvuju u ekonomskim, drustvenim i kulturnim tokovima, prije svega zbog siromastva i/ili nedostatka osnovnog znanja i mogucnosti za obrazovanje i zaposlenje.

Polozaj pojedinaca i/ili ove manjinske grupe udaljava Rome od mogucnosti za obrazovanje i zaposlenje, te smanjuje njihovu mogucnost za ostvarivanje prihoda, tako da su mnogi od njih iskljuceni i ne ucestvuju u drustvenim mrezama ili drugim aktivnostima u zajednici. Medjutim, posljednjih godina situacijau romskoj zajednicije poboljsana, tako da je ona nesto bolje organizovana.

Strategija Evropske Unije (EU) 2020. utvrdilaje jasnu politicku posvecenost zemalja canica EU integraciji Roma. Zbog buduceg statusa Bosne i Hercegovine u okviru RAP-a posebno je vazno ukljuciti standarde iz ovog dokumenta EU koji se odnose na obavezu drzava clanica i potencijalnih clanica da:

- uspostave drzavne ciljeve za integraciju Roma kako bi se premostio jaz izmedju Roma i opste populacije, ukljucujuci prvenstveno pristup obrazovanju, zaposljavanju, zdravstvenoj zastiti i stambenom zbrinjavanju Roma;
- mapiraju socijalno ugrozeni mikroregioni ili segregirana naselja;
- redovno izdvajaju sredstva u budzetima koja ce biti upotpunjena medjunarodnim sredstvima i sredstvima EU;
- uspostave uspjesne metode monitoringa;
- obezbijede blisku saradnju sa predstavnicima Roma na lokalnom i regionalnom nivou;
- revidiraju akcione planove u skladu s navedenim principima i obezbijede ulogu koordinacije predstavnicima Roma.

Sagledavajuci ukupno stanje u kojem zivi romska manjina, te cinjenicu da pravni okvir Bosne i Hercegovine, kao i preuzeti medjunarodni okvir, omogucavaju Bosni i Hercegovini da nastavi s realizacijom aktivnosti za rjesavanje jednog od najozbiljnijih drustvenih izazova u Evropi − zaustavljanje iskljucivanja Roma − i u opstim ciljevima ovog revidiranog dokumenta polazimo od opredjeljenja da se nastavi praksa usaglasavanja postojecih zakona i politika sa zakonima i politikama Evropske Unije u oblastima zabrane diskriminacije, osnovnih prava slobode kretanja ljudi i prava djeteta, ali i u oblasti socijalne politike, u skladu sa vrijednostima utvrdjenim u okviru Revidirane evropske socijalne povelje i drugih evropskih pravnih izvora.

Ostatak teksta mozete procitati u dokumentu Akcioni plan za Rome Tuzla 2018-2021 u pdf formatu.

 
« Prethodna   Sljedeća »