" />

Udruzenje Roma EURO ROM Tuzla

NOTE: To use the advanced features of this site you need javascript turned on.

Pocetna arrow Novosti arrow Međunarodni dan Roma

Blic Novosti

Postovani posjetioci u toku je KONKURS za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji su redovno upisani u srednje skole na podrucju Tuzlanskog kantona u skolskoj 2017/18 godini.

U okviru Projekta „Podrska Romima, ucenicima srednjih skola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji se realizuje trecu godinu,a koji finansira i tehnicki podrzava Romski obrazovni fond (REF) a implementira Udruzenje Roma “Euro Rom” (u daljem tekstu: Udruzenje) objavljuju konkurs za dodjelu stipendija ucenicima romske nacionalne manjine koji redovno pohađaju trogodisnju ili cetvorogodisnju srednju skolu u skolskoj 2017/18 godini na podrucju Tuzlanskog kantona. Vise podataka o aktuelnom konkursu mozete pronaci na sljedecem linku: Konkurs 2017 .

 
Međunarodni dan Roma PDF Ispis E-mail
Administrator   
Petak, 08 April 2011

Romska zastavaMeđunarodni dan Roma, 8. april, je dan kada se slavi romska kultura i podizanje svijesti o problemima s kojima se Romi susreću. Ovaj datum označava dan kada se Romi sjećaju Prvog kongresa Roma, održanog u aprilu 1971. godine u Londonu.
Naime, tokom 60-ih godina uspostavljaju su brojne romske organizacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji. U ovom periodu nastaju i prve romske organizacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Zajedno sa rastom broja nacionalnih romskih organizacija, rastao je i interes za stvaranje međunarodne romske organizacije. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Romi iz brojnih evropskih zemalja, susreli su se u Londonu u aprilu 1971. godine.

 

Ovaj Kongres, za koji se smatra se da je prvi istinski međunarodni sastanak Roma, rezultirao je formiranjem Međunarodnog saveza Roma (International Romani Union - IRU), prihvatanjem romske zastave i himnom (Dželem, dželem). Pored toga, Kongres je po prvi put na jednom mjestu okupio intelektualce iz reda romskog naroda, koji su na Kongresu definirali svoj cilj – Stop rasizmu, diskriminaciji i egzilu – te po prvi put dali preporuke za orgnanizovanje romskog naroda. Također, na Kongresu je i verifikovan naziv pripadnika ovog naroda – Romi – a dotadašnji nazivi su označeni kao nedostojni i uvredljivi. Kako se pripadnici romske nacionalnosti u etničkom smislu dijele na tri velike grupe – Rome, Sinte i Kale, te brojne manje grupe – već danas postoje savremene inicijative koje se bave isključenosti Sinta i Kala iz ove imeničke označenosti. Ipak, održavanje Kongresa je doprinijelo povećanju uključenosti Roma u društveni život, te podstaklo osude diskriminacije i rasizma nad pripadnicima ovog naroda. Međunarodni dan Roma je kao takav svojom odlukom potvrdio i UN, a Romi koji su živjeli u socijalističkom bloku, ovaj datum su počeli obilježavati tek krajem 90-ih godina. Posljednjih godina ovaj praznik poprima sve šira priznanja.

Bilo kako bilo, Međunarodni dan Roma treba iskoristiti kako bi se odgovornim strukturama skrenula pažnja na dugu listu međunarodnih obaveza o ljudskim pravima, s ciljem zaštite prava građana romske nacionalnosti i povećanja uključenosti romske populacije u sve tokove društva.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »